Matchmaking voor startende huisartsen

4 juli 2019

Je geeft niet zomaar je ‘ja-woord’. Naast je gevoel, moet je ook je verstand laten spreken. Zorgadvies Groningen onderkent dat proces en treedt op als matchmaker voor huisartsen die samen een praktijk willen starten. Een mooi voorbeeld van een geslaagde match is de huisartsenpraktijk Wind & Van der Werf.

April dit jaar namen Judith  Wind (links op de foto) en Janneke van der Werf de praktijk van Henk Kramer in Hoogezand-Sappemeer over. Beide dames kenden de praktijk goed, omdat ze er eerder actief waren als waarnemers. ‘Kramer polste me destijds of ik belangstelling had voor de praktijk. Dat had ik zeker, maar ik wilde het niet alleen doen!’, beklemtoont Judith. Daarom wendde ze zich tot Janneke met de vraag of zij ook geïnteresseerd was.

Spel
Janneke: ‘Net als Judith heb ik een gezin met jonge kinderen en vind ik dat het leven meer is dan werken alleen. Dus had ik wel oren naar een gedeelde praktijk.’ De jonge vrouwen dronken samen een borrel, gingen een hapje eten en ja, er was een persoonlijk klik. Via ELANN/ROS (de voorloper van Zorgadvies Groningen) had Judith al eens een ZorgondernemerScan gedaan. 'Dat geeft inzicht in de capaciteiten rond het praktijkhouderschap en legt duidelijk vast wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo heb ik ook kennis gemaakt met Selma de Visscher en Hinda Stegeman van Zorgadvies Groningen. Zij adviseerden mij om samen met Janneke het Duovorming-spel te spelen.’

ZorgondernemerScan
‘Wat verwacht je van je werkdag, hoe denk je over de inzet van assistenten, wanneer is voor jou werk en privé in balans; al dat soort vragen komen aan de orde’, vertelt Janneke. Drie avonden zat ze met Judith aan het spel. Met de uitkomsten gingen ze naar ROS waar ze vervolgens, apart van elkaar, ook nog eens de ZorgondernemerScan deden. 

Heel bewuste keuzes
‘We pakken zaken verschillend aan, maar zijn wel complementair’, zegt Janneke. Zo blijkt Judith meer gericht op de bedrijfsmatige kant van de praktijk. ‘Daarvoor is de Praktijkparaplu een handig hulpmiddel: het geeft inzicht in wat je per sé zelf moet uitvoeren in je praktijk en wat je kunt uitbesteden. Met name dat laatste is handig’, zegt Judith lachend. ‘Naast het advies en de instrumenten van Zorgadvies Groningen is het ook verstandig om met collega-huisartsen te praten over hun ervaringen. Zo hebben Janneke en ik heel bewuste keuzes kunnen maken en zijn we erg gelukkig met de overname van deze praktijk.’

Heeft u na lezing van dit artikel behoefte aan meer informatie, ga dan naar zorgadviesgroningen.nl.
U kunt ook contact opnemen met Selma de Visscher-Bron (050 – 211 56 20).

Terug naar overzicht