Creëer stageplekken voor doktersassistenten i.o. en aio’s!

30 september 2019

Er is een schreeuwend tekort aan stageplekken voor doktersassistenten i.o. Dat bleek eens te meer tijdens de Netwerkbijeenkomst van Eerstelijns Managers op 24 september jl. Terwijl er best oplossingen voor handen zijn.

Gastsprekers Albina Hulshof en Petra Meijer, beide van het Noorderpoort, vertelden over de diverse leergangen voor doktersassistentes. Zij gaven aan dat iedere student een stage moet lopen bij de huisartsenpraktijk. Het kost soms moeite om stageplaatsen te vinden, maar gelukkig lukt dit met extra inspanningen als belrondes toch nog altijd. Volgens hen kan het tekort aan stageplekken er in de toekomst mogelijk toe leiden dat een groep studenten niet kan starten met de studie. Dat zal uiteindelijk bijdragen aan een nog groter tekort op de arbeidsmarkt. De praktijkmanagers weten als geen ander hoe moeilijk het is om vervanging of nieuw personeel aan te trekken. Er werd een nuttige discussie gevoerd over onder welke condities een stagiaire geplaatst kan worden, hoe dit te promoten binnen de praktijk en te monitoren samen met de stagebegeleider vanuit Noorderpoort.

Tips
Op basis van ervaringen werden tips uitgewisseld: zet bijvoorbeeld in de zomerperiode een stagiaire in. Iedere goed functionerende doktersassistente mag een assistente i.o. begeleiden. Noorderpoort is laagdrempelig bereikbaar voor vragen op het gebied van stages en -begeleiding. Sommige praktijken hadden hier positieve ervaringen mee, maar anderen wachten soms net even te lang met overleg met de opleiding. Ze doen dat bijvoorbeeld pas als een stage niet helemaal goed verloopt. Pauline van der Meulen van Zorgplein Noord noemde de verbinding tussen opleiding en werkgevers noodzakelijk voor het oplossen van het tekort aan personeel in de huisartsenpraktijk en in de Zorg in het algemeen. Zorgplein Noord gaat samen met Noorderpoort en Zorgadvies Groningen dit probleem verder verkennen om toch zoveel mogelijk doktersassistentes in 2020 te kunnen laten starten. Zo mogelijk via een 3e leerweg voor verpleegkundige zijinstromers.

Artsenopleiding
Ook Jitske Hof van de artsenopleiding is op zoek naar opleidingsplekken in de huisartsenpraktijk. Voor artsen i.o. is het nodig dat zij een ‘co-schap’ in de huisartsenpraktijk lopen. Zo kan bekend ook bemind maken. Op de vraag ‘Bij wie wordt er al opgeleid?’ gaf meer dan de helft van de praktijkmanagers een bevestigend antwoord. Dat stemde Jitske positief.

Goed organiseren
Naast alle hectiek in de praktijk, is de praktijkhouder vaak bang dat de begeleiding van co's en aio’s veel tijd gaat kosten. Jitske legde uit dat dit vaak erg mee valt en goed te organiseren valt, waardoor er nog steeds het gebruikelijke aantal patiënten per uur gezien kunnen worden. Na het doorlopen van een aantal opleidingsdagen kan een huisarts huisartsopleider worden. Die opleidingsdagen worden trouwens beloond met  accreditatiepunten en een vergoeding.

Deze bijeenkomst mocht dan wel niet direct de oplossing aanreiken voor het nijpende tekort aan stage- en coschapplaatsen,  erover discussiëren maakt al dat er informatie en kennis wordt gedeeld. Bovendien is het ook prettig eens de gezichten achter het ROC, Zorgplein Noord en de geneeskundeopleiding te zien, zo luidden de reacties. Je maakt dan toch makkelijker contact met elkaar.

De volgende netwerkbijeenkomst staat gepland op 3 december. Thema is dan Samenwerken.

Terug naar overzicht