Minister De Jonge bezoekt BabythuisZorg in Groningen

30 oktober 2019

Op maandag 30 september bracht minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan BabythuisZorg in Groningen. BabythuisZorg is uniek in Nederland; het is een nieuwe vorm van zorg die gezinnen tot één jaar na de kraamperiode ondersteuning blijft bieden. Het is ontstaan vanuit Kraamzorg Het Groene Kruis en Isis Kraamzorg.

De minister was in Groningen vanwege zijn landelijke actieprogramma ‘Kansrijke Start’ dat zich richt op een betere start voor kinderen. De Groninger aanpak stond centraal tijdens het gesprek dat de minister had met ‘de lokale coalitie’. Die coalitie is geïnitieerd vanuit het actieprogramma. Naast de kraamzorg hebben ook JGZ/GGD, huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, de zorgverzekeraar en de gemeente Groningen zitting in de lokale coalitie.

Telefonische Adviesdienst
Roelinda Bos, adviseur Zorgadvies Groningen ondersteunt en begeleidt ‘de lokale coalitie’ in Groningen. “Gezamenlijk gebruiken we voor het opsporen van kwetsbaarheden een uniforme vroeg-signaleringslijst en zorgpaden. Daarnaast hebben we een Telefonische Adviesdienst (TA) waar de zorgprofessionals hun (niet-medische) zorgen kunnen delen met de JGZ”, vertelt Roelinda. “Bij voldoende redenen leidt dit tot een  prenataal huisbezoek of het inschakelen van het sociaal domein. En dat alles via één telefoonnummer!”

Vruchten afwerpen
In gezamenlijke Multi Disciplinaire Overleggen (MDO’s) schuift tegenwoordig - naast de gynaecologen, kraam- en verloskundigen - ook de jeugdarts aan om gezamenlijk de zwangere te bespreken en indien nodig vervolgacties uit te zetten. Roelinda: “Het is de bedoeling dat ook niet medische problemen al in een vroeg stadium gesignaleerd en opgepakt worden. Denk aan financiële, sociale en/of psychische problemen. Al met al werpt deze gezamenlijk aanpak zijn vruchten af. Kijk je integraal naar de (zorg)behoefte, dan blijkt die vaak groter dan je ogenschijnlijk zou denken.” Het doel is om de zwangeren en hun kinderen de eerste 1000 dagen een betere start te geven. Het motto is dan ook ‘een goede start is het halve werk’. Het voorkomt veel leed op latere leeftijd.

En de minister? Die was enorm enthousiast dat zijn actieplan hier in de gemeente Groningen zo voortvarend is opgepakt door alle partijen binnen de lokale coalitie.

Terug naar overzicht