Nascholingsmiddag POH-GGZ: Angstklachten en chronische pijn

5 oktober 2019

Dagvoorzitter Roelinda Bos, adviseur Zorgadvies Groningen, opende de nascholingsmiddag op 26 september jl. met een korte inleiding over actuele zaken binnen de GGZ. Zwaantje Regtop, huisarts en GGZ kaderarts, gaf een toelichting op de werking van ons brein bij chronische pijn. Pijn blijkt ons brein te veranderen.

Wat de symptomen van chronische pijn doen met onze emoties, ons gedrag en hoe om te gaan met de belastbaarheid van een patiënt met chronische pijn kwam uitgebreid aan de orde. Vervolgens kwam er een uitleg over de mogelijke oorzaken en oplossingen. Judith van Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek in het UMCG doet hier onderzoek naar en gaf een toelichting op haar onderzoek ondersteund door een tweetal filmpjes.

Gevoel en verstand
Na de pauze gaf Yvonne Hofman, GZ psycholoog, uitleg over wat je als poh-ggz kunt doen voor mensen met  angst. Hofman heeft daar veel ervaring mee en gaf aan de hand van praktijkvoorbeelden heel beeldend uitleg. Volgens haar is er op het moment van angst geen verbinding tussen gevoel en verstand. Als hulpverlener moet je die verbinding weer tot stand proberen te brengen.

Navraag leerde dat de verwachtingen van de deelnemers lagen bij het opdoen van nieuwe inspiratie, toepassingen in de dagelijkse praktijk en netwerken. En dat is allemaal goed gelukt, blijkt uit de evaluatie.

Terug naar overzicht