Een nieuwe stap voor Kansrijke Start Groningen

10 februari 2020

Onlangs hebben zich nieuwe partners aangesloten bij ‘Kansrijke Start Groningen’. Het gaat om Menzis, diverse huisartsen en WIJ-Groningen. Dit is een nieuwe stap in de samenwerking tussen de Groningse geboortezorgprofessionals.

Meer dan 50 personen uit de Groningse geboortezorg stonden op 27 januari jl. in het Martinipaviljoen Groningen stil bij de gezamenlijke toekomstambitie ‘Een kansrijke start voor elk kind dat in Groningen geboren wordt!’ Er werd o.m. gesproken over de goede samenwerking die de afgelopen jaren is opgebouwd rond het signaleren en ondersteunen van kwetsbare zwangeren door de verschillende partners in de geboortezorg, zoals gynaecologen en verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en kraamzorg. De eerste 1000 dagen in het leven van een kind blijken van cruciaal belang voor een goede start. Dit beaamde ook de Groningse wethouder van volksgezondheid Mattias Gijsbertsen. Hij memoreerde aan zijn recente studiereis naar Boston, waar hij hoorde over de grote negatieve effecten van stress op de hersenontwikkeling van kinderen in hun eerste levensjaren.

Perinatale sterfte gedaald
Gijsbertsen complimenteerde de aanwezigen met de mooie samenwerking. Die wordt trouwens ook elders in Nederland opgemerkt. Zo worden Groningse professionals regelmatig gevraagd als gastspreker voor bijeenkomsten. Zelfs minister de Jonge kwam onlangs naar het Noorden om zich te laten informeren over de Groningse aanpak. De wethouder benadrukte het belang van preventie en gaf aan dat er in Groningen al flinke stappen zijn gezet. De perinatale sterfte is gedaald tot het Nederlands gemiddelde en er worden aanzienlijk meer kwetsbare zwangeren aangemeld en adequaat doorgeleid naar hulp via de Telefonische Advisering van de GGD.

Nieuwe stap in samenwerking
‘Kansrijke Start Groningen 2020-2022’ kreeg een nadere toelichting. Dit projectplan is geschreven vanuit de huidige samenwerking, waarbij ook de nieuwe partners Menzis, huisartsen en WIJ-Groningen zich onlangs aansloten. Een mooie, nieuwe stap in de samenwerking tussen de Groningse geboortezorgprofessionals. De onthulling van het nieuwe logo voor Kansrijke Start Groningen vormde de formele afsluiting van de bijeenkomst, waarna een netwerkborrel volgde.

Regionale aansluiting
Wilt u meer informatie over Kansrijke Start? Of wilt u met ons meedenken over hoe we de regio kunnen laten aansluiten op dit netwerk, neem dan contact op met Roelinda Bos van Zorgadvies Groningen. Zij is samen met Christa Hoeksema, van gemeente Groningen, projectleider van Kansrijke Start Groningen. Mail r.bos@zorgadviesgroningen.nl of bel 050 2115622.

Kansrijke Start heeft een informatieve animatie ontwikkeld. Zien? Klik hier: https://bit.ly/38gBliB

Terug naar overzicht