Corona: de praktijkmanager aan zet

16 april 2020

Door de coronacrisis is de organisatie van de huisartsenpraktijk belangrijker dan ooit. In veel gevallen zijn de praktijkmanagers hiervoor verantwoordelijk. Zij kunnen op HAweb, waar Zorgadvies Groningen een speciale pagina heeft ingericht, hun ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren. We belden een aantal van hen om te beluisteren hoe ze omgaan met de crisis.

HAweb.png

Jolanda Rieks laat weten veel aandacht te besteden aan het ontzorgen van de huisartsen en alle praktijkmedewerkers. Zij heeft een planning gemaakt waarin in plaats van twee of drie nu met vier triagisten wordt gewerkt. Jolanda: “De besluitvorming en gespreksvoering zijn bij de triage nu een stuk lastiger. En in de eerste weken van de crisis kwamen updates en nieuwe richtlijnen omtrent het coronavirus telkens via de groepsapp binnen. Dat maakte dat je continu 'aan staat'.”

Vertrouwen
Inmiddels heeft Jolanda haar werkwijze veranderd en licht ze het team op één moment, aan het begin van de week, in over nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen. “En ik plan alle assistentes één dag vrij. Zo is het voor iedereen beter vol te houden. Via het bandje van de praktijk wordt patiënten verzocht niet de discussie met de assistenten aan te gaan. Inmiddels gebeurt dit ook niet meer, patiënten vertrouwen op de besluitvorming van de assistenten en tonen begrip. Het zou mooi zijn als dat iets blijvends is.”

Overspoeld
Ook Joke Breed vertelt dat iedereen door de veelheid aan berichten overspoeld raakte. Daarom heeft ze ervoor gezorgd dat er nu een app-groep is voor de ontwikkelingen en nieuwe werkwijzen omtrent het coronavirus én een ‘lief en leed-appgroep’, waarin bijvoorbeeld wordt gesproken over alle beschermende materialen die de dorpsinwoners aan de praktijk hebben geschonken. “In het begin werd me continu gevraagd naar de voorraad beschermende materialen. Maar inmiddels werken we volgens een protocol dat ik heb opgesteld en kan iedereen per dag zien hoe het ervoor staat”, vertelt Joke. “De indeling van de praktijk is behoorlijk onder handen genomen. We hebben een aparte ingang aan de achterkant van de praktijk gemaakt en er is een ‘vieze kamer’ gecreëerd voor het coronaspreekuur. De extra ingang maakt het ook mogelijk om weer meer patiënten te kunnen zien voor consulten die niet eindeloos uitgesteld kunnen worden.” 

Anderhalvemetersamenleving
Annemieke Wybenga  heeft zich alvast meer verdiept in hoe de huisartsenpraktijk weer kan draaien in de anderhalvemetersamenleving. “Het uitgangspunt is het maximale aantal patiënten dat op een veilige manier in de wachtkamer aanwezig kan zijn. Dit combineer je met een goed rooster waarin de spreekkamers optimaal benut worden, zonder dat patiënten elkaar of andere praktijkmedewerkers op de gang treffen. Het is van belang de looplijnen in de praktijk te onderzoeken. Ook moet er extra tijd gereserveerd worden voor het desinfecteren van de praktijk. In een kleine praktijk zoals de onze is het nu wel lastig, maar gelukkig hebben we de locatie voor het coronaspreekuur binnen de Hagro kunnen oplossen en rouleren de huisartsen dit spreekuur.” 

HAweb
Het is voor praktijkmanagers in deze tijd extra lastig dat er niet een eenduidige, juiste werkwijze is. Gelukkig kunnen op de groepspagina voor praktijkmanagers in Groningen op het HAweb werkwijzen, informatie en ideeën onderling uitgewisseld worden. Doe er je voordeel mee!

Aanmelden HAweb
Er zijn al redelijk wat aanmeldingen voor HAweb. Als je je nog niet hebt aangemeld, doe het dan via deze link. Je moet eerst een profiel aanmaken in HAweb. Wat heb je daarvoor nodig?
- een LHV lidmaatschapsnummer van de huisarts + je bignummer;
- na aanmelding via ‘groep’ zoeken naar 'Eerstelijns managers netwerk'.
Lukt het niet, neem dan per mail contact op met Evelien Brakelé of bel haar op nummer 050-2115625.

Doe je voordeel met HAweb!

 

Terug naar overzicht