Samenwerkende fysiotherapeuten ten tijde van corona

16 april 2020

Fysiotherapie is bij uitstek een beroep dat binnen de anderhalve meter plaatsvindt. Hoe hebben de fysiotherapeuten in de provincie hun werk in deze tijd dan kunnen doen? Begeleiden ze nog wel patiënten en zo ja, hoe pakken ze dat dan aan?

Ketenzorg Noord.png

Hanneke Uijen is naast praktijkhouder ook woordvoerder van Coöperatie Fysio Ketenzorg Noord (FKN). Ze vertelt dat al heel snel na de corona-uitbraak, op aanwijzing van het RIVM en de adviezen van de branchevereniging voor fysiotherapeuten (KNGF), alle medische trainingen en groepstrainingen zijn stopgezet. “Aansluitend werden in afstemming met het LHV beleid, daar waar een fysiotherapiepraktijk in hetzelfde pand of gezondheidscentrum is gevestigd als de huisarts, ook de overige behandelingen gestaakt”, vertelt Hanneke. “De bij FKN aangesloten fysiotherapiepraktijken zijn op basis van de adviezen van deze organisaties en de lokale GGD inmiddels tot een gezamenlijk behandelbeleid gekomen. Dit beleid is vanuit FKN per brief (lees hier) naar verwijzers verstuurd.”

In samenspraak doorbehandelen
“Is het noodzakelijk”, vervolgt Hanneke, “dan kan de behandeling, ook binnen de anderhalve meter, op verwijzing en in overleg met de huisarts of specialist toch doorgang vinden. De fysiotherapeut dient dan wel persoonsbeschermende middelen te dragen, die hij/zij van de verwijzer ontvangt. Ook binnen de fysiotherapie merken we de landelijke tekorten.” Hanneke geeft aan dat de ervaring inmiddels heeft geleerd dat er laagdrempelig overleg mogelijk is tussen huisartsen en fysiotherapeuten. “Wanneer je onder één dak met elkaar samenwerkt, dan ken je elkaar goed en is onderling contact makkelijk en snel gelegd. Dat werkt prettig.” Hanneke geeft aan dat ook in andere gevallen de lijnen tussen huisarts en fysiotherapeut korter zijn geworden.

Zorg op afstand met digitale hulpmiddelen
Hanneke: “In het begin van de coronacrisis, hebben we met alle patiënten een telefonisch gesprek gevoerd. Daarin stonden hun klachten en hulpbehoeften centraal. Samen hebben we bekeken welke zorg passend zou zijn in deze crisissituatie.” FKN had al eerder besloten om met Physitrack te gaan werken. Het is een online toepassing waarmee digitale zorg, waaronder eHealth, geleverd kan worden. De fysiotherapeut kan met behulp van deze toepassing, op basis van de klachten van de patiënt en zijn hulpvraag, oefeningen en voorlichting uitzoeken en klaarzetten voor de patiënt. De digitaal vaardige patiënt kan de oefeningen online middels korte instructiefilms bekijken en krijgt er ook begrijpelijke uitleg bij met voorbeeldplaatjes.

Vaardigheid
Voor patienten zonder digitale middelen, kunnen de oefeningen, met uitleg en plaatjes uitgeprint en opgestuurd worden. Physitrack kent ook een optie voor beeldbellen en daar maken de fysiotherapeuten ook gebruik van. “Het was wel even wennen om de patiënten telefonisch of met beveiligd beeldbellen te behandelen. Om zo op afstand de patiënten naar hun klachten te bevragen, terwijl je minder kunt zien en zeker niet kunt voelen, vergt een zekere vaardigheid”, aldus Hanneke.

Nieuwe verwijzingen
Uiteraard komen er ook nieuwe verwijzingen binnen bij de fysiotherapeuten. Deze patiënten krijgen momenteel allemaal een telefonische of video-intake, verzorgd door een gespecialiseerde fysiotherapeut via Zorg Op Afstand. Hanneke: “De verwijzingen komen via Zorgdomein online bij de fysiotherapiepraktijken binnen. Bij deze nieuwe ontwikkelingen speelt onze FKN Academy een belangrijke ondersteunende rol in de training van de vaardigheden voor onze fysiotherapeuten.”

Met elkaar vooruitkijken
Nu de zorg een nieuwe vorm heeft gekregen, is het tijd om vooruit te kijken. Hoe kunnen de fysiotherapeuten hun werk voortzetten binnen de 'anderhalve meter samenleving'? FKN probeert hierop al antwoorden te vinden. Het beschikbaar komen van persoonsbeschermende maatregelen voor fysiotherapeuten is een belangrijk onderdeel hiervan. Ook voor groepstherapie zal dit veel creativiteit en logistiek vergen. Dit wordt ook besproken, middels beeldbel-vergaderingen binnen de FKN. “Van elkaar kun je leren: het is heel sterk om de krachten in de eerstelijnszorg centraal te bundelen en de acties lokaal uit te rollen”, besluit Hanneke.

Terug naar overzicht