Praktijkovername tijdens de coronacrisis

18 mei 2020

Regelmatig hebben wij contact met huisartsen om te beluisteren of ze ondersteuning kunnen gebruiken. Zo spraken we onlangs met Stijn Bodde. Een maand voor hij de huisartsenpraktijk overnam, brak de coronacrisis uit. Geen ideale start dus. Waar liep hij tegenaan?

"Lange tijd heb ik hier gewerkt als waarnemer, maar sinds 1 april j.l. mag ik mezelf praktijkhouder van huisartsenpraktijk Bodde (voorheen Groen) noemen.  Juist een maand daarvoor brak de coronacrisis uit! Toen kwam direct de vraag op: hoe bescherm ik mijn medewerkers, patiënten en mijzelf zo goed mogelijk tegen het virus? In onze huisartsenpraktijk kenden we een tekort aan beschermingsmiddelen. Ik heb toen een oproep op social media en later ook op RTV Drenthe gedaan om mondkapjes, brillen, handschoenen, ontsmettingsmiddelen en 70% alcohol te doneren. Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep. Dat was echt fantastisch! We ontvingen meer dan 200 mondkapjes en talloze andere beschermingsmiddelen. Dit alles zorgde ervoor dat het relatief druk was op de praktijk."

Vertraging
"Eind maart realiseerde ik me, dat ik eigenlijk vooral bezig was geweest met maatregelen tegen corona en weinig tijd had besteed aan de overname. Ik heb toen de laatste zaken in gang gezet. En kwam ook tot de ontdekking dat de instanties waarvan ik afhankelijk was, door de crisis met enige vertraging werkten. Veel medewerkers werkten vanuit huis, belden me op latere tijdstippen terug, enzovoort. Hierdoor verliep het hele overnameproces trager dan verwacht. Later, tijdens mijn eerste weken als praktijkhouder, was het erg rustig qua reguliere patiëntenzorg en had ik meer tijd voor regelzaken die horen bij de overname."

Terug naar het oude
"We houden veelal telefonisch spreekuur en beantwoorden via de mail vragen van patiënten. Of deze coronacrisis de toekomst van mijn praktijkvoering zal gaan veranderen? Ik vind dat lastig te beantwoorden. Ik merk wel dat ik door kennis en ervaring steeds weer nieuwe inzichten krijg over het virus. Ik denk dat we na de crisis op veel gebieden weer terug zullen gaan naar het normale, het oude. Maar waarschijnlijk zal de praktijk wel (iets) digitaler worden en uiteraard werken we volgens de richtlijnen van de NHG rondom corona."

Terug naar overzicht