Het nut van netwerken

4 november 2020

Zorgadvies Groningen ondersteunt het opzetten van netwerken. Zo ook geriatrische netwerken. Eerder deed zij dit al op praktijkniveau, maar vanaf begin dit jaar streeft zij ernaar om geriatrische netwerken te ondersteunen waarin meerdere huisartsenpraktijken (op hagro- en/of gemeenteniveau) zijn vertegenwoordigd. Nu we tegen het einde van het jaar lopen, is het interessant om praktijkondersteuners te vragen hoe dit bijdraagt aan goede zorg voor kwetsbare, thuiswonende ouderen.

Vanuit een praktijk in het centrum van Groningen kunnen we het volgende optekenen: “Het is in de stad vrij lastig om als praktijk een eigen geriatrisch netwerk op te zetten. Er is een veelheid aan thuiszorgorganisaties en paramedici. Bovendien is het sociaal domein opgedeeld in verschillende buurten. Om die reden gingen wij graag in op het aanbod van Zorgadvies Groningen om ons samen met buurpraktijken te begeleiden in het opzetten van een geriatrisch netwerk.”
 
Overzicht en sturing
“Ondanks de beperkende COVID-maatregelen zijn we toch aan de slag gegaan. Dat deden we met de praktijkondersteuners ouderenzorg van 8 huisartsenpraktijken in en rond Groningen-centrum. We kwamen digitaal bij elkaar middels Microsoft Teams. Door te bekijken wie onze grootste gemeenschappelijke samenwerkingspartners zijn op het gebied van ouderenzorg, hebben we een basis voor ons geriatrisch netwerk kunnen opstellen. Ieder van ons heeft namens de groep zijn eigen ‘domeinen’ om samenwerkingsafspraken op te stellen en die voor te leggen aan het betreffende domein; de betrokken (zorg)professional. Het fijne van de begeleiding van Zorgadvies Groningen is dat zij het overzicht bewaart en sturing biedt, zodat er actie wordt ondernomen en er ook daadwerkelijk iets van de grond komt.”
 
Werk verdelen 
“De aanpak om het netwerk samen met buurpraktijken op te zetten bevalt me goed. Op deze manier valt het werk onder elkaar te verdelen en hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast biedt het ook kansen om van elkaar te leren. Dit is erg prettig wanneer je in je eentje de ouderenzorg doet op de praktijk.”

De juiste zorg op de juiste plek
“Wat ik nu al merk van onze aanpak, is dat wanneer ik een patiënt voor me heb, ik door de kennis van het netwerk gelijk voor ogen heb welke zorg ik kan inzetten. Ik ben ook pro-actiever geworden en draag de zorg gemakkelijker over aan een collega (zorg)professional uit het netwerk bij wie dit stukje zorg beter past. Dan kan ik me weer bezig houden met andere kwetsbare ouderen die mijn tijd en aandacht nodig hebben. Zo draagt het naar mijn idee bij aan de juiste zorg op de juiste plek.”

Goed vangnet
“Toen we in 2016 met ouderenzorg begonnen was ik wat sceptisch. Vast weer allemaal  overleggen… Dat heeft toch geen nut? Nu merk ik dat je met het opzetten van een gezamenlijk geriatrisch netwerk investeert in een goed vangnet voor alle kwetsbare ouderen. Zodat je de individuele kwetsbare oudere goed en gemakkelijk kan helpen, wat aan die kant weer tijd oplevert.”

Controle en tijd overhouden
In een plattelandspraktijk in het zuidwesten van de provincie Groningen vertelt een praktijkverpleegkundige: “In beginsel is het opzetten en onderhouden van een geriatrisch netwerk met naburige huisartspraktijken en andere zorgprofessionals hard werken, maar je krijgt er veel voor terug en uiteindelijk verloopt alles veel meer gestroomlijnd. Het betekent dat je controle hebt en meer tijd overhoudt. Dit effect merkten we vooral op het moment dat ons geriatrisch netwerk uit elkaar viel.”

Kwaliteiten kennen
“Door de gemeentelijke herindeling waren we elkaar in onze regio kwijtgeraakt als geriatrisch netwerk. Zonder dit netwerk bleek al snel dat het contact zoeken met de juiste persoon voor de juiste zorg veel moeizamer was dan voorheen. Toen we elkaar nog driemaandelijks zagen tijdens het geriatrisch netwerkoverleg, spraken we met elkaar over casuïstiek en maakten we afspraken over wie wat deed en leerden we elkaars specifieke kwaliteiten kennen.” 

Grootste winst
“Op de vraag ‘Wat was nu de grootste winst van het geriatrische netwerk dat jullie in de loop der jaren hadden opgebouwd?’ kan ik antwoorden dat het vertrouwen in elkaar na ongeveer 1,5 jaar was toegenomen, we elkaars dilemma’s beter snapten en we elkaar steeds beter en makkelijker konden vinden. Ook het respect voor elkaar en elkaars werk was groter dan voor het bestaan van het geriatrische netwerk. Dat verbeterde de samenwerking en we versterkten elkaar. Samen konden we betere zorg verlenen.”

Kracht
“De komende jaren hebben we elkaar echt hard nodig. Het aantal ouderen neemt toe, ze wonen  langer thuis en het aantal zorgprofessionals neemt af. We moeten de ruimte vinden om met elkaar te praten en te overleggen. We kunnen het niet alleen, we zullen het samen moeten doen! Ik wil praktijken in de regio die bezig zijn om het geriatrisch netwerk nog beter neer te zetten, willen meegeven dat ze altijd moeten uitgaan van de behoeften van de cliënt. Dat ze elkaars kracht moeten gebruiken en aangeven wat hen blij maakt als het morgen gerealiseerd zou worden. Met deze insteek haal je, zeker weten, heel veel profijt uit het netwerk.” Het advies van Zorgadvies Groningen is dan ook: aarzel niet en ga met elkaar om tafel!

Terug naar overzicht