Net- en samenwerken op afstand

11 december 2020

Niet alleen zorgprofessionals, ook praktijkmanagers van huisartsenpraktijken staan voor vele uitdagingen dankzij Covid-19. Zij ont-zorgen de huisarts en praktijkmedewerkers en dat vergt nogal wat aanpassings- en organisatievermogen. In het eerstelijns managers netwerk van Zorgadvies Groningen ontmoeten praktijkmanagers elkaar en wisselen ze actuele thema’s met elkaar uit.

Eén van de uitdagingen voor Zorgadvies Groningen was om het netwerk op veilige afstand (lees: digitaal) te organiseren. Technisch wisten we dit op te lossen, maar hoe het uitwerkt in de praktijk? We vroegen twee praktijkmanagers naar hun bevindingen met de digitale editie van ons netwerk.

Klaas Wierenga is praktijkmanager voor de coöperatie Westerwolde e.o., dat een gebied in Oost-Groningen met zo’n 25.000 patiënten onder haar hoede heeft. Hij vindt de digitale netwerkbijeenkomsten goed lopen, gegeven de omstandigheden. “Het is voor ons als praktijkmanagers in deze tijd belangrijk dat we onderling afstemming zoeken. De netwerkbijeenkomsten zijn daar een goed middel voor. Het mooie is dat ik eigenlijk elke netwerkbijeenkomst weer nieuwe mensen ontmoet waar ik graag mee door praat over bepaalde thema’s. In een groot digitaal overleg heb je niet de mogelijkheid om met elkaar te praten over bepaalde thema’s of gedeelde uitdagingen, maar door de break out rooms waar we mee eindigen is het makkelijker om met elkaar in gesprek te komen en aan dit gesprek nog eens een één op één vervolg te geven.” Op de vraag wat Klaas vindt van de online groep voor praktijkmanagers op HAweb, een online platform om kennis en ervaringen te delen, antwoordt hij: “Het handige van HAweb is dat je alle aangesloten praktijkmanagers in één keer aan kan spreken zonder eindeloos over en weer te mailen. Dat voelt toch altijd een beetje als spammen. Met HAweb houd je elkaar goed en gemakkelijk op de hoogte van wat er speelt.”

Lenny Drenth, praktijkmanager van Huisartsen Boterdiep in het centrum van Groningen, zegt dat de netwerkbijeenkomsten van Zorgadvies Groningen altijd nuttig en leuk zijn. “Omdat je als praktijkmanager op je eigen eilandje in de praktijk zit”,zegt ze, “is het fijn dat deze bijeenkomsten voor ons worden georganiseerd. Het is prettig om in een kleiner groepje over een thema naar keuze verder te praten, maar het zou wat mij betreft, als praktijkmanager van een stadspraktijk, ook fijn zijn om in een kamer met praktijkmanagers van andere stadspraktijken te zitten, omdat je toch meer gelijksoortige ervaringen deelt. Aan praktijkmanagers die nog niet aangesloten zijn bij het netwerk en naar de bijeenkomsten komen zou ik dan ook adviseren dit zeker te gaan doen! Daarnaast maak ik geregeld gebruik van HAweb. Het fijne vind ik de korte lijntjes met iedereen. Als je iets kwijt wilt of advies nodig hebt, is er altijd wel iemand die je verder kan helpen.”

Praktijkmanagers van huisartsenpraktijken die werken volgens de module Praktijkmanagement van Menzis en nog niet zijn aangesloten bij het netwerk, maar dat wel zouden willen, kunnen zich aanmelden door te mailen naar Zorgadvies Groningen.

Terug naar overzicht