Eerste online symposium Geboortezorg Noord-Nederland succesvol verlopen

8 december 2020

Op vrijdag 27 november jongstleden organiseerden we in samenwerking met ProScoop, ROS Friesland, de AVAG, ACTion, GGD Groningen en Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland het éérste online seminar Geboortezorg. Het thema luidde ‘Acute verloskunde in de keten geboortezorg’.

Het eerste online symposium is een feit. Voor aanvang was het spannend of een jaarlijks terugkerend fysieke symposium ook online aantrekkelijk zou zijn. Immers, elkaar zien, even ‘de hand schudden’ en nieuwe collega’s uit het werkveld ontmoeten zat er dit jaar niet in. Desalniettemin is het symposium met ruim 120 mensen druk ‘bezocht’.

Tijdens het plenaire deel, terugkijken kan hier, werden de ontwikkelingen rondom Covid-19 besproken en de invloed en impact hiervan op de geboortezorg in (met name) Noord-Nederland. De Acute verloskunde heeft tijdens de Covid-19 periode actief samengewerkt met het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg). Het ROAZ heeft een wettelijke taak bij complexe acute zorgprocessen, dit geldt ook voor de acute geboortezorg in de Covid-19 periode.  Tijdens dit symposium werd daar bij stil gestaan. Uiteraard kwamen ook andere zaken aan bod.

De presentaties van de sprekers en de Q&A kunt u lezen door op de namen te klikken:

 • Jan Jaap Erwich, hoogleraar obstetrie UMCG en voorzitter stuurgroep Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland gaat in op de huidige ontwikkelingen in geboortezorg en de rol van het Consortium;
 • Fred Kremer, adviseur Regionaal Overleg Acute Zorg / Acute Zorgnetwerk Noord Nederland zoomt in op de werkwijze van het ROAZ;
 • Fleurisca Korteweg, gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis vertelt over de werkwijze van Werkgroep capaciteit geboortezorg;
 • Ank de Jonge, professor in Midwifery Science, neemt ons mee in onderzoeken in geboortezorg in relatie tot Covid-19;
 • Q&A Plenair gedeelte.
   

Na het plenaire gedeelte kreeg het symposium een vervolg in 5 workshops:

 • Thuisbevallingen in Coronatijd door Ank de Jonge,
 • Invulling van cliëntenparticipatie: in gesprek met Miranda de Boer en Petra Visser, lid Cliëntenadviesraad Geboortezorg VSV Heerenveen-Sneek en Jantina Rump, lid ouderplatform NONA,
 • Multidisciplinair trainen, een kijkje in de keuken door Mariëtte Groenewout, gynaecoloog UMCG en Heleen Winter, klinisch verloskundige UMCG,
 • Overgang van geboortezorg naar JGZ vergemakkelijken door Centering, door Wilma Helmantel, praktijkbegeleider JGZ en Katja van Groesen, verloskundige. Uitwisselen van praktijkervaringen en zelf de Centering methodiek ervaren,
 • Ernstige psychiatrische problemen in het kraambed en de gevolgen voor het kind. Met aandacht voor psychoses, somberheidsklachten, hechting en sociaal domein, door Nynke Kuindersma, kinderarts fellow sociale pediatrie, UMCG en OCRN kinder- en jeugd GGZ en Erica Everts, kinder- en jeugdpsychiater, directeur Zorg van OCRN.

In verband met privacy zijn er van de workshops geen opnames beschikbaar.

Al met al was het een zeer geslaagd online symposium, met veel deelnemers. De organisatie is blij met de zeer positieve reacties van de deelnemers.

Wilt u meer weten over één van deze onderwerpen of heeft u een interessant onderwerp rondom geboortezorg voor een volgend symposium? Mail dan naar r.bos@zorgadviesgroningen.nl

Terug naar overzicht