Praktijkmanagers groeien in hun functie dankzij intervisie

28 april 2021

Dinsdag 20 april jl. vond de startbijeenkomst van intervisie voor praktijkmanagers plaats. Twee groepen praktijkmanagers beten het spits af. Zij gaan de komende periode de intervisiemethode onder begeleiding van Wendy Huurdeman van ACHT! aanleren. En die blijkt soms anders dan gedacht.

Tijdens de startbijeenkomst was er aandacht voor wat intervisie wel én niet is en wat ieders ervaringen zijn met het geven en ontvangen van feedback. Daarnaast is er uitgebreid gesproken over het creëren van een veilige leeromgeving. Met intervisie ga je immers de diepte in. Je komt niet met directe oplossingen voor problemen op de werkvloer, want vaak leidt dat meer tot symptoombestrijding dan het aanpakken van oorzaken. Nee, middels intervisie ga je analyseren tot je bij de kern van het probleem bent. Als je je hiervoor openstelt en met de uitkomsten aan de slag gaat, ben je in staat te groeien in je functie en vergroot je je meerwaarde in de huisartsenpraktijk nog meer. Dit komt je als praktijkmanager, een nieuwere solistische functie in de huisartsenpraktijk die op veel manieren is in te vullen, goed van pas.

Leren van en met elkaar
Jolanda Rieks (zie foto) is praktijkmanager van Huisartsenpraktijk de Pleiaden in Hoogezand en beaamt bovenstaande. “Praktijkmanagers zijn vaak echte doeners met snelle oplossingen”, zegt ze. “Door intervisie leer je goed boven water te krijgen wat de oorzaak is van waar je tegenaan loopt en kom je tot meer duurzame oplossingen. Doordat je met collega praktijkmanagers in een groep zit voor wie de casuïstiek herkenbaar is, kan je ontzettend veel leren van en met elkaar.”  

Stroom ook in
“De startbijeenkomst van ACHT! was professioneel opgezet”, vervolgt Jolanda. “Ik vond het verrassend dat er veel aandacht was voor hoe de intervisie eruit gaat zien. Mijn verwachting was dat we gelijk met de methode aan de slag zouden gaan, maar juist door aandacht te schenken aan de manier waarop je het wilt gaan doen, kan je er uiteindelijk veel meer uithalen. Ook al zijn we nog niet klaar met het aanleren van de intervisiemethode, door de startbijeenkomst heb ik een goed beeld gekregen van wat intervisie ons als praktijkmanagers kan brengen en wat er van ons wordt verwacht. Praktijkmanagers die nog niet aan intervisie doen zou ik dan ook zeker adviseren om ook in te stromen. Je kan er eigenlijk alleen maar een betere praktijkmanager van worden dan je nu al bent.”

Ben je praktijkmanager en heb je ook interesse in intervisie? Neem dan contact op met Evelien Brakelé om de mogelijkheden te bespreken. Stuur een mailtje naar e.brakele@zorgadviesgroningen.nl.

Terug naar overzicht