Van (Rand)stad naar platteland

28 juni 2021

In Groningen treedt Zorgadvies Groningen op als matchmaker tussen huisartsen die een praktijk willen overnemen en huisartsen die hun praktijk juist willen overdragen. We beschikken over een groot netwerk starters en bieden hen inhoudelijke begeleiding.

Een hele overstap: van een praktijk in Utrecht naar een praktijk in Stadskanaal. Dénise den Haan en Christiaan Heyting maakten de stap en zagen zo een hartenwens in vervulling gaan; terug naar het Noorden waar Christiaan opgroeide. Uiteraard vergde de beslissing de nodige overpeinzingen, maar met hulp van onder andere Zorgadvies Groningen werd de knoop doorgehakt.

Op 5 januari 2020 overleed dr. Beukema plotseling. In het belang van de patiëntenzorg werd Zorgadvies Groningen gevraagd te helpen zoeken naar een overnamekandidaat voor de vrijgekomen praktijk in Stadskanaal. Dénise: ‘Wij waren al geïnteresseerd in deze praktijk, toen ik een nieuwsbrief van Zorgadvies Groningen ontving met een filmpje erin. Daarin vertelden een aantal Hagro-leden heel enthousiast over het praktijkhouderschap en waren er beelden van de praktijk te zien. Dat bevestigde ons in onze interesse. Temeer omdat we in Drenthe wilden wonen.’

Overtuigd
Christiaan: ‘We zochten een praktijk die niet te ver van onze nieuwe woonplek, Gieten, zou liggen. Bovendien wilden we de praktijk samen runnen: Dénise als huisarts, ik als praktijkmanager.’ De praktijk in Stadskanaal leek aan alle wensen te voldoen. Dénise: ‘Voor de overname ben ik er als waarnemer gaan werken. De ondernemersscan van Zorgadvies Groningen bood ons inzicht in onze ondernemerscompetenties. Met het Duospel hebben Christiaan en ik getoetst of we op één en dezelfde lijn zaten.’ ‘Dat bleek niet altijd het geval. Ik wilde graag innoveren, maar Dénise wist vanuit haar ervaring als huisarts dat je je als zorgverlener vooral moet focussen op de patiëntenzorg. En daarin ze heeft ze me overtuigd,’ zegt Christiaan lachend. ‘Ik besef nu bijvoorbeeld dat het digitaliseren van de praktijk met hele kleine stappen gezet moet worden.’ Verder bleken de door Zorgadvies Groningen georganiseerde gesprekken met onder andere de voorzitter van de Hagro zeer nuttig.

Nabuurschap
‘Wat heel fijn is, is dat er een geweldig team staat’, benadrukt Dénise. ‘Dat helpt ons, maar ook de patiënten, want zij blijven de oude, vertrouwde gezichten zien. En we krijgen veel hulp van Annette Beukema. Zij was praktijkmanager voor haar man. Het verschil tussen Utrecht en Stadskanaal? Mensen komen hier pas naar de praktijk als er echt iets aan de hand is. Het gaat vaak om somatisch zwaardere gevallen en dat vind ik een mooie uitdaging. En de nabuurschap vind ik heel mooi; men helpt elkaar nog echt. Christiaan: ‘En privé komen we hier helemaal aan onze trekken: we houden van rust en natuur. Het leven is hier veel minder gejaagd!’

Terug naar overzicht