Even kennismaken

7 december 2021

De ontwikkelingen binnen de zorg staan niet stil. Om die zorg zo goed mogelijk te faciliteren breidt Zorgadvies uit met twee nieuwe medewerkers. Maak kennis met Paulien den Arend en Jan Pieter de Meer.

Hoewel slank van lijf en leden, kun je Paulien den Arend gerust een zwaargewicht noemen. Ze is econometrist en begon haar loopbaan als productiechef bij een logistiek bedrijf. Daarna werd ze consulent bedrijfsvoering bij het UMCG. Samen met haar man nam  ze een apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Drenthe over. Paulien: ‘Ik was als mede-eigenaar verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering en weet dan ook hoe het is om praktijkeigenaar/-manager te zijn. Waar de praktijk vroeger gerund werd door een huisarts en zijn assistent, heb je nu een legertje mensen nodig. Omdat mijn man nog een carrièreswitch wilde maken, hebben we na 15 jaar de praktijk verkocht en ben ik begonnen als businessanalist binnen het Salesteam van het Martiniziekenhuis. Bij Zorgadvies Groningen ga ik samen met Evelien Brakelé geriatrische netwerken opzetten. Dat is enorm belangrijk nu de vergrijzing zo’n vlucht neemt. En dan is het zonde als er projecten stuklopen op de financiering.  We moeten het dus efficiënt organiseren en zorgen dat de patiënt niet tussen wal en schip valt. Dat kan als we op het juiste niveau de juiste dingen doen.’

Jan Pieter de Meer
Nog een persoon met flink wat bagage is Jan Pieter de Meer. Betrokkenheid met de zorg is er met de paplepel ingegoten; zijn moeder was verpleegkundige. Als scholier had Jan Pieter allerlei bijbaantjes in Nij Smellinghe. Na zijn studie Bedrijfskunde in Groningen ging hij aan de slag bij het IKNL waar hij zich richtte op richtlijnen, zorgpaden en netwerkvorming. ‘Daarna volgde het Martiniziekenhuis waar ik ben begonnen als adviseur en doorgroeide naar manager stafdienst kwaliteit en veiligheid. Bij Zorgadvies Groningen ga ik me onder andere richten op de organisatiegraad van paramedici. Er is een grote behoefte onder  de paramedici om zich meer en beter te organiseren om bijvoorbeeld kennis te delen.  Een ander aandachtsveld voor mij is de arbeidsmarktproblematiek. Er komt steeds meer zorg op de schouders van huisartsen terecht, maar ondertussen zijn bepaalde vacatures moeilijk te vervullen. Dat geldt voor zowel huisartsen als ondersteuners. Ik denk dat we praktijken en opleidingen goed op elkaar moeten afstemmen om een goede doorstroom te bewerkstelligen. Dat betekent dat we ons moeten focussen op stageplekken, maar tegelijkertijd oog moeten hebben voor de tijd die het een huisartspraktijk kost om een stagiair te begeleiden. Sowieso is tijd een probleem: mijn indruk is dat zorgverleners steeds meer genoodzaakt zijn om tijd te steken in het runnen van hun bedrijf. Ik vind dat er voor hen voldoende tijd moet zijn om de juiste zorg te verlenen!’

Terug naar overzicht