Ontwikkelingen inzet OSD in de provincie Groningen

22 april 2022

Vanuit de regionale Taskforce Werkgroep die Zorgadvies Groningen voorzit, zijn er binnen onze regio vooruitstrevende initiatieven ontstaan om het medische en het sociale domein nog beter met elkaar te verbinden. Een van de denkrichtingen is het actief inzetten van OSD; Ondersteuner Sociaal Domein, bijvoorbeeld in de vorm van een persoon of een telefoondienst

In bijna alle Groninger gemeenten spraken vertegenwoordigers van gemeenten, praktijkondersteuners, huisartsen en andere stakeholders daarover met elkaar. Ook staan er nog bijeenkomsten gepland. Er is behoefte aan integrale samenhang en oplossingsgericht werken vanuit sociale context van burgers en gezinnen. Zorg en welzijn komen meer bij elkaar. Waar huisartsenpraktijken en het sociale domein elkaar (meer) zouden kunnen vinden, is zorg aan burgers die kampen met sociale- en/of psychische problematiek, mogelijk in combinatie met somatische problematiek. Om patiënten goed door te verwijzen is het van belang om te weten wat het sociale domein te bieden heeft.

Patiënten met klachten die niet of niet alleen een somatische oorzaak hebben
We zien dat een aanzienlijk deel van de patiënten de huisarts bezoekt met klachten die niet of niet alleen een somatische oorzaak hebben. Een deel van deze groep wordt gezien door de huisarts en/of de praktijkondersteuner GGZ/praktijkondersteuner ouderenzorg. Zij behandelen bijvoorbeeld patiënten die lichte psychische klachten hebben of verwijzen ze bij ernstiger psychische problematiek door naar de (specialistische) GGZ. Daarnaast is er een groep patiënten bij wie problemen op sociaal of materieel gebied zich vertalen in lichamelijke of psychische klachten. Die klachten kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld eenzaamheid, zingevingsvraagstukken, schulden, armoede, slechte huisvesting enzovoort. 

Optie actief inzetten van een Ondersteuner Sociaal Domein
De goede ervaringen met Welzijn op Recept, Dorpsondersteuner en Zorgbalie bevestigen dat klachten van patiënten die hun oorzaak vinden in de sociale of fysieke leefomgeving ook, voor een deel in samenspel met de huisarts, kunnen worden opgepakt in het sociaal domein. Daarom wordt gedacht aan het actief gaan inzetten van een OSD. Dat kan zijn in de vorm van een persoon die aanspreekpunt kan zijn voor de huisartsenpraktijk of anders, bijvoorbeeld een telefonische vraagbaak. Zoals we bijvoorbeeld bij de succesvolle invoering van de OJG (ondersteuner jeugd en gezin) hebben gezien, worden huisartsen of praktijkondersteuners door de OJG aangevuld en ontzorgd, en kinderen sneller en beter geholpen. Een OSD-er kan deze rol pakken voor 18+. 

Goede basis gelegd om nadere afspraken te maken en er vervolg aan te geven
Zorgadvies Groningen heeft samen met de gemeenten in elke gemeente geïnventariseerd waar vraag naar is, behoeftes liggen en wat het op zou leveren als we meer samen gaan werken voor de patiënt, voor de huisartsenpraktijk, de gemeente en voor samenwerkingspartners. En wat er nodig is om intensiever samen te gaan werken. Het idee van ondersteuners sociaal domein werd positief ontvangen. Reactie van een huisarts: “Als de OSD voor volwassenen mij hetzelfde kan bieden als de OJG voor de jeugd, dan word ik daar heel blij van”. Tijdens multidisciplinaire overleggen kregen de aanwezigen meer inzicht in wat ze aan elkaar hebben. Het was goed om elkaar veelal live, en soms online, beter te leren kennen. Dit vormt de basis om per gemeente nadere afspraken met elkaar te maken en er vervolg aan te geven. 

Terug naar overzicht