Integraal Zorgakkoord en Regionale Ondersteunings Structuren

2 december 2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte afspraken met een groot aantal partijen in de zorg waaronder InEen; het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Er zijn veel raakvlakken met de werkthema’s in het IZA waar Zorgadvies Groningen en andere ROS’en al aan werken.

De ROS’en, het landelijke netwerk waar Zorgadvies Groningen als Regionale Ondersteunings Structuur (ROS) deel van uitmaakt, zijn als lid van InEen medeondertekenaar. 

Wat ROS’en kunnen betekenen op werkthema’s IZA
We zien veel raakvlakken met de werkthema’s in het integraal zorgakkoord waar de ROS’en al aan werken. Het ROS-netwerk laat in de notitie Integraal Zorg Akkoord en Regionale Ondersteunings Structuren zien hoe we de kennis en onze ervaringen in de regio’s inzetten bij het realiseren van de werkthema’s uit het IZA. Ook staan er voorbeelden in van projecten en initiatieven die de ROS'en begeleiden.

De ROS’en zetten onder meer in op de volgende werkthema’s:

· Regionale samenwerking (3.2),
· Versterking organisatie eerstelijnszorg (3.3),
· Samenwerking sociale domein, huisartsenzorg en GGZ (3.4),
· Gezond leven en preventie (3.5),
· Arbeidsmarkt en ontzorgen professionals (3.6),
· Digitalisering en gegevensuitwisseling (3.7).

Advies en begeleiding op lokaal en regionaal niveau
De ROS’en adviseren en begeleiden zorgaanbieders en overheden bij samenwerkingsvraagstukken op lokaal en regionaal niveau. Dit doen zij met partijen als regionale huisartsenorganisaties (RHO’s), gezondheidscentra, zorgverzekeraars, RSO’s, gemeenten, GGD’en, ziekenhuizen en landelijk met verschillende kennisinstituten, systeempartijen, uitvoeringsorganisaties en brancheverenigingen. Binnen het landelijke ROS-netwerk wordt kennis van initiatieven, best practices en aanpak actief gedeeld met als doel meer en sneller impact te kunnen maken.

Lees de samenvatting van het Integraal Zorg Akkoord van het ministerie van VWS. Het ministerie van VWS heeft ook een overzichtelijke infographic gemaakt.

Meer weten?
Wil je graag verder met ons praten over één van de thema’s uit het Integraal Zorg Akkoord? Neem dan gerust contact op met ons op.

Download hier de notitie Integraal Zorgakkoord en de ROS'en
Terug naar overzicht