Medewerking gevraagd onderzoek van DOEN!

30 maart 2023

Ben jij als professional werkzaam in de geboortezorg, GGZ, het sociale domein en organisaties in de ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking in de gemeente Groningen? En heb je cliëntcontact of ben je leidinggevende van diegenen die dat hebben? Zou je dan de vragenlijst van DOEN! willen invullen?

Deelname duurt circa 10 minuten. Klik hier om naar de vragenlijst te gaan! Bij vragen kun je contact opnemen met de onderzoeker, Linda Quadvlieg op l.quadvlieg@umcg.nl.  

Onderzoek Samenwerken rondom kwetsbare cliënten: hoe kan het beter?  
We weten dat de samenwerking en de zorg voor cliënten en patiënten in een kwetsbare situatie beter kan. Dit is belangrijk, omdat het hebben van waardevolle contacten binnen en buiten je eigen organisatie ervoor zorgt dat mensen en organisaties succesvoller zijn in de maatschappij. Als mensen en organisaties samenwerken, zorgt dit voor betere gezondheidsuitkomsten (WHO, 2010). Hoe werken professionals in de gemeente Groningen nu samen? Hoe vaak hebben zij contact? En hoe makkelijk of moeizaam gaat dat? Met de Samenwerkstudie brengt DOEN! het in beeld. Daarvoor is de input van professionals met cliëntencontact en hun leidinggevenden uit alle organisaties in de gemeente Groningen nodig.  

Vraagstuk en doel van het onderzoek
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of psychische kwetsbaarheid hebben vaak geen expliciete hulpvraag over seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap of ouderschap, maar worstelen er wel mee. Een onbedoelde zwangerschap of moeite met de opvoeding kan het gevolg zijn. Hulpverleners signaleren deze kwetsbaarheid vaak niet of vinden het moeilijk deze onderwerpen met hun cliënten te bespreken.  

Met de resultaten van het onderzoek, wordt in kaart gebracht hoe de samenwerking tussen het gezondheidszorgdomein en het sociaal domein in Groningen plaatsvindt. Het gaat hierin specifiek om de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en/of psychische kwetsbaarheid, in relatie tot de thema’s seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap en ouderschap. De eindrapportage kan na afloop worden verkregen. Lees meer over DOEN! op www.doen-groningen.nl.  

 

Terug naar overzicht