Zorgadvies Groningen helpt samenwerking tussen huisartsen versterken

15 mei 2023

Katelijne Volmer deelt sinds 2.5 jaar een praktijk met Brigit Peels. “Samen met 4 andere huisartsen zijn we gevestigd in het gezondheidscentrum Overdiep”, vertelt ze. “Onze waarneemgroep bestaat uit de HOED in Appingedam en Huisartsenpraktijk Patandin in Holwierde. Eens per jaar gaan we als WAGRO een weekend weg voor intervisie. Op de zaterdagavond schuiven ook onze partners bij het diner aan, zodat we elkaar allemaal goed leren kennen.”

Blokkenspel
Dit jaar zat de groep in een hotel bij Norg. Zorgadvies had hen een tas met materialen meegegeven. Daarin zaten twee samenwerkingsspellen die vergezeld gingen van een usb-stick met filmpjes waarop de medewerkers van Zorgadvies speluitleg gaven en duiden op het achterliggende idee van de spellen: de trap van de goede teamontwikkeling. Katelijne: “Er was een blokkenspel waarvoor we 2 teams moesten samenstellen. Elk team bestond uit een bouwer, loper en directeur. Bouwer en directeur zaten in verschillende ruimtes. De directeur bouwde steeds met een paar blokken per keer aan een object. De loper moest dan aan de bouwer middels éénmalige instructie vertellen welke blokken hij/zij moest stapelen opdat er uiteindelijk eenzelfde object zou ontstaan. In een ontspannen mindset besef je dat een directeur wel mooi kan bouwen, maar denkt hij bij zijn ontwerp ook aan de persoon die het moet nabouwen? Kortom jouw actie kan door een ander heel anders worden opgevat. Het belang van goed communiceren is dus groot.”

Pauwenstaart
Het tweede spel bestond uit associatiekaarten. “Daarmee kon je inzichtelijk krijgen hoe je jezelf ziet in een wereld van veranderende huisartsenzorg. Hoe sta je in je werk? Hoe staan anderen in hun werk? Hoe houden wij onszelf staande, kunnen we beter samenwerken, elkaar versterken?  Al dit soort vragen komt aan bod. Daarvoor was het nodig dat je een foto uitzocht die het beste past bij je beleving van het huisarts zijn. Vervolgens mocht je je keuze toelichten,” vertelt Katelijne. “Ikzelf koos voor een pauwenstaart. De staart symboliseert voor mij een web: ik zie mezelf als spin in het web. Ik ben voor patiënten het aanspreekpunt tot de tweede lijn en tegenwoordig met de wachtlijsten en de bijbehorende drukte ben ik ook regelmatig voor de medisch specialist het aanspreekpunt tot de patiënt. Daarnaast vind ik het belangrijk verbonden te zijn met de omliggende praktijken. Tot slot ben ik ook trots op wat ik doe. Met het spel geef je dus je collega-artsen inzicht in wat jou als arts beweegt.”

Waardevol
’s Middags werd er door de hele club bonbons gemaakt. “We ervaren het weekend allemaal als zeer waardevol. Door de week zijn we allemaal zeer op onszelf. We hebben onze eigen patiënten en teams. Buiten de officiële overlegmomenten om spreek je elkaar soms weken niet. Nu zit je ontspannen bij elkaar en is er volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Je leert elkaars standpunten kennen en daardoor ook elkaars besluiten te respecteren. Er is ruimte voor een lach en een traan, want dat laatste kennen we ook door alle hectiek die het uitvallen van een van onze artsen met zich meebracht. Het belang van goed waarnemen en overnemen is ons wel duidelijk geworden. Ik kan iedereen een dergelijk weekend aanraden. Neem de tijd en doe het. En weet dat  Zorgadvies Groningen een goede faciliterende rol kan spelen.”  

Zorgadvies kan naast huisartsen ook andere disciplines helpen de onderlinge samenwerking te versterken. Dat kan live, maar ook op afstand, lokaal of regionaal, mono- of multidisciplinair. Zorgadvies heeft meerdere actieve werkvormen die afhankelijk van de vraag geleverd kunnen worden. Na een verkennend gesprek wordt samen bekeken welke werkvormen op welke manier voor verdere samenwerking ingezet kunnen worden. Wil je hier meer over weten, neem contact op met Selma Visscher (06 – 51 83 10) of Carlijn van Loon (06 – 51 51 16 01).

 

 

 

Terug naar overzicht