Extra - Multidisciplinair samenwerken

pexels-fauxels-3183183.jpg

Er zijn meerdere mogelijkheden om je multidisciplinaire samenwerking te versterken, bijvoorbeeld het invoeren van MDO’s of het organiseren van een geriatrisch netwerk overleg.

MDO
Richt een multidisciplinaire overleg (MDO) structuur in. Een MDO is een patiënt-gerelateerd overleg tussen bijvoorbeeld huisartsenpraktijk, thuiszorg (wijkverpleegkundige + casemanager dementie), het sociaal domein en indien beschikbaar een specialist ouderengeneeskunde. Op afroep kun je andere betrokken disciplines uit stap 4 uitnodigen. In het MDO bespreek je in een vaste frequentie de geïncludeerde kwetsbare ouderen: wat is de actuele situatie, welke disciplines zijn nu betrokken en welke zorg ontvangt iemand, wat zijn wensen en behoeften van de oudere en zijn er op dit moment risico’s? Met deze informatie wordt een zorgplan met bijbehorende acties opgesteld.

Het MDO draagt bij aan het meer proactief inrichten van de zorg voor ouderen. Er zijn meerdere manieren om een MDO vorm te geven. Om niet het wiel zelf uit te hoeven vinden, is aan te raden om landelijke richtlijnen en goede voorbeelden te volgen. Voor de continuïteit en de ervaren meerwaarde van het MDO is het van belang dat het aansluit op de visie en wensen van de diverse deelnemers in het MDO. In de ‘handreiking organiseren MDO’  vind je deze landelijke richtlijnen, goede voorbeelden en een checklist om samen met de andere deelnemers het MDO goed vorm te geven.  

Geriatrisch netwerk overleg
Organiseer een geriatrisch netwerk overleg. Een geriatrisch netwerk overleg is een overleg gericht op de samenwerkingen op het gebied van de ouderenzorg tussen alle bij de ouderenzorg betrokken disciplines in je gebied. Zo’n overleg is handig om elkaar te ontmoeten en leren kennen, de stand van zaken van de ouderenzorg te bespreken en te bespreken wat beter kan en daar afspraken over te maken. Een middel om naar boven te halen wat beter kan, kan zijn om een casus in te brengen. Hier vind je een voorbeeld agenda voor een geriatrisch netwerk overleg. Het is aan te raden om te beginnen met een frequentie van twee keer per jaar. Op den duur kan dit eventueel één keer per jaar worden.

 

 

Heb jij samen met je praktijk de 5 stappen afgerond?

Dan heb jij een directe en vakkundige bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare ouderen.

Wij willen je hiermee graag complimenteren, dankjewel voor je inzet!

Ga terug naar het overzicht