ELANN/ROS op het LOVAH congres

20 februari 2019

Zullen er straks nog praktijken zijn op het platteland of ligt de oplossing voor het tekort aan dokters buiten de randstad in e-health innovaties? Met deze prikkelende vraag in de uitnodiging presenteerde ELANN/ROS zich op het LOVAH congres op 25 januari in Utrecht.

De Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH) organiseerde op 25 januari hun jaarlijkse congres. De uitnodiging kende een prikkelende vraag over huisartsenzorg op het platteland, namelijk: Zullen er nog praktijken zijn op het platteland of ligt de oplossing voor het tekort aan dokters buiten de randstad in e-health innovaties? Aanleiding voor ELANN/ROS en huisartsenorganisaties van Friesland en Drenthe om zich op het LOVAH congres als huisartsen van het Noorden te presenteren. Het ‘Noordelijk plein’ werd gecompleteerd door Certe.

Uit de uitnodiging voor het LOVAH congres:

Onze maatschappij is aan het veranderen. Ook de huisarts moet veranderen om klaar te zijn voor de toekomst. Belangrijke thema’s zoals digitalisering, verschuiving van zorg en migratie zullen de invulling van ons vak beïnvloeden. Generalistische en persoonsgericht patiëntenzorg kunnen blijven bieden, is niet vanzelfsprekend. Het is de vraag of veranderingen kansen bieden of juist bedreigingen vormen voor de dokter, de patiënt en de gezondheidszorg in het algemeen.

Zijn wij straks als huisarts nog wel nodig of neemt dokter Siri ons werk over? Hoe kunnen we patiënten ondersteunen in het gebruik van evidence based apps zonder te worden overspoeld door data? Zullen er nog praktijken zijn op het platteland of ligt de oplossing voor het tekort aan dokters buiten de randstad in eHealth innovaties? En hoe gaan we om met ziekten die door toenemende migratie ook voor ons relevant worden? Antwoorden op deze vragen en veel meer vind je op het Lovah Congres 2019!

Naar aanleiding van deze uitnodiging hebben we het Initiatief genomen om ons gezamenlijk te presenteren als ‘Huisartsen van het Noorden’ , om te laten zien dat je in het Noorden goed kan werken. De keuze om zich in een bepaalde regio te settelen wordt vaak al vroeg gemaakt, reden voor ons om de huisartsen in opleiding kennis te laten maken met de huisartsenzorg in het Noorden.

Op de foto: Groninger Mollebonen als gezonde noordelijke lekkernij
Op de foto: Groninger Mollebonen als gezonde noordelijke lekkernij

Namens ELANN/ROS stonden Vivian van Vliet, waarnemend huisarts en voorzitter van de wagro, en Hinda Stegeman, directeur ELANN/ROS, in de stand. We hebben veel huisartsen in opleiding gesproken. In de gesprekken kwam duidelijk naar voren dat iedereen graag na de opleiding eerst wil waarnemen om meerdere praktijken te leren kennen. Na een aantal jaar waarnemen is bij een groot deel de ambitie om praktijkhouder te worden. Dat wij in Groningen huisartsen die een praktijk zoeken ondersteunen met bijvoorbeeld duovorming of met het ontdekken van welke competenties je op het gebied van ondernemerschap al in huis hebt, wat je nog bij kunt leren of uit kunt besteden, leverde positieve reacties op.Net als wanneer wij aangaven dat wij de huisartsen goed kennen en weten wie een opvolger zoekt.

Onze aanwezigheid op dit congres levert niet direct een aantal potentiële praktijkhouders op. Dat hadden wij ook niet verwacht. Wij beschouwen dit als investeren in de toekomst. We hebben een positief beeld achtergelaten van de huisartsenzorg in Groningen en de ondersteuning die wij bieden.

Terug naar overzicht