Serious Gaming biedt inzicht in financiering huisartsenpraktijk

11 februari 2020

Onlangs volgde Dianne Hinkema een Serious Game van Zorgadvies Groningen. De game ging ondermeer over de praktijkfinanciering. “Ik ben nu nog waarnemend arts, maar zeker geïnteresseerd in het praktijkhouderschap. En dan is het volgen van de Serious Game een goede voorbereiding”, aldus Dianne. Het bracht haar nieuwe inzichten, want het zijn niet alleen de consulten die inkomsten genereren. En ook de financiële kant van bijvoorbeeld personele inzet vond Dianne bijzonder verhelderend.

De 38-jarige Dianne is sinds vijf jaar huisarts. Grootste kans dat je haar tegenkomt in praktijk Wolveschans te Leek, maar ook in Groningen en Hoogezand draait ze waarneemdiensten. “Op termijn wil ik praktijkhouder worden. Om me alvast voor te bereiden leek het me nuttig om deel te nemen aan de Serious Game over financiering van de huisartsenpraktijk. Dat helpt je ook om plannen concreter te maken.”

Schrikken
Aanvankelijk was het wel even schrikken: na aanmelding ontving Dianne een ‘login’, zodat ze zich thuis alvast kon voorbereiden op de Serious Game. “Eerst moet je allerlei sheets vol cijfertjes en beleidsstukken doorlopen, maar daarna wordt het leuk en valt alles op zijn plek. Je hebt nu eenmaal een basis nodig voor het opzoeken van gegevens,” verklaart Dianne.

Potjes
Na de thuisvoorbereiding volgden 3 bijeenkomsten in hotel Fletcher te Groningen. Dianne: “Er was veel belangstelling: zeker wel 20 man. Binnen een webmodule speel je dat je praktijkhouder bent en doorloop je allerlei opdrachten. Je ontdekt bijvoorbeeld dat ketenzorg, wat ik persoonlijk erg leuk vind, een zekere financiële vergoeding oplevert omdat het arbeidsintensief is. Leuk was het ook om te zien hoeveel assistenten je kunt inzetten bij bepaalde praktijkgroottes. Of je nu op zoek bent naar een praktijk of niet, het is sowieso nuttig om eens kennis te nemen van de diverse ‘potjes’ van waaruit de huisartsenpraktijk wordt gefinancierd.”

Terug naar overzicht