Online behandelen door psychologen: noodgreep of uitkomst?

27 maart 2020

Covid-19 heeft ook effect en gevolgen voor de psychologische hulpverlening. Dat werd al snel duidelijk toen iedereen werd opgeroepen binnenshuis te blijven. Maar hoe kun je mensen dan face-to-face behandelen? Misschien online, via beeldschermen? Zorgadvies Groningen tekende een aantal eerste ervaringen op.

download.jpg

De beroepsgroep riep op om in navolging van de richtlijnen van het RIVM het aantal contacten te verminderen om zo de verspreiding van het virus te vertragen. Massaal werd er georiënteerd op de mogelijkheden van online hulpverlening. Therapieland kwam als eerste met een beeldbel applicatie. Die was -heel fijn- 2 maanden gratis voor licentiehouders en ook nog eens praktisch in gebruik. Hierna kwam WeSeeDo meer naar voren en in samenwerking met software leverancier Manageware Pro daalde de licentieprijs in 3 dagen tijd van 50 euro naar 15 euro per maand. Het voordeel van WeSeeDo boven Therapieland is de virtuele wachtkamer: je kunt cliënten tijdig een link sturen en zij klikken die aan vlak voor de tijd waarop het gesprek gepland staat.

AVG
Ook EMDR behandelingen kunnen doorgang vinden middels online-therapie. Hiervoor is een laptop of desktop computer wel wenselijk. Verder is er nog de mogelijkheid de afspraak telefonisch te laten verlopen of te communiceren via de mail, het liefst via bijvoorbeeld de berichtenmodus van Therapieland of via My Mindspace, van Manage Ware Pro. Dit in verband met de AVG norm.

Enkele ervaringen tot nu toe
Arrienne Takens: “Donderdag 19 maart was er vanuit E health Specialists een online webinar over online behandelen. Daar logden 1.100 hulpverleners op in! Het was verhelderend en gaf vertrouwen. In het weekend van 21 maart hebben we, als collega’s onderling, actief geoefend met de verschillende vormen van online hulpverlening. Op maandag 23 maart had ik mijn vuurdoop. Wel spannend, maar gelukkig met een cliënte die ik al wat langer begeleid. Een paar keer was er een hapering in de verbinding, maar verder ging het oké en de cliënte gaf zelfs een positieve reactie. Ik vind het zelf eigenlijk best prettig, wel iets statischer dan je gewend bent, maar je wordt ook wel creatiever. Een voordeel is dat mensen ter plekke hun situatie kunnen tonen. Toen ik iemand met ADHD een compliment gaf over de mooie omgeving waarin ze zat, draaide ze haar tablet zodat ik een totaalbeeld kreeg. “Dan heb je een beetje een idee”, zei ze.”

Bianca Oostland: “Na een aantal keren stoeien met verschillende applicaties, heb je het redelijk snel onder de knie en weet je van welke knopjes je het beste af kunt blijven en welke applicatie voor jou het beste werkt. Ongeveer 50% van de cliënten ziet op dit moment af van verdere online behandeling en wil wachten tot ze weer persoonlijk langs kunnen komen. De overige cliënten zie ik nu online. Inmiddels ben ik over de schaamte en angst heen om te beeldbellen en zie ik de voordelen. Tijdens het gesprek op de laptop typ ik op mijn tablet mee, waardoor ik achteraf minder administratie hoef uit te werken.”

Yvonne Hofman: “Ook ik moest over een drempel, maar toen de prijs van WeSeeDo zo snel daalde en de belofte dat deze applicatie op termijn in mijn EPD wordt verwerkt, koos ik er toch maar voor om er mee te starten. De onderlinge betrokkenheid is fijn en ook het samen oefenen en ervaringen delen helpt mee in vertrouwen krijgen. Ik heb zelfs online EMDR gedaan bij een client, met goed resultaat. Het doet een beroep op je creativiteit, maar dat is ook wel weer leuk. Op dit moment volg ik de 10 vervolgsessies online behandelen, over diverse onderwerpen. Ik vind het heel motiverend en drempel verlagend. Online behandelen is wel iets dat ik waarschijnlijk in de toekomst zal blijven doen.”

U leest het: online behandelen is nog wat wennen en schakelen. Maar er zijn ook positieve aspecten en de continuïteit van de hupverlening kan op deze wijze wel gewaarborgd worden. Dat is fijn voor iedereen! Verder wordt het Forum van de GPC (Groninger Psychologen Cooperatie) momenteel heel actief gebruikt, dat is mooi om te zien en (onder)steunend. We leren van elkaar en helpen elkaar.

Terug naar overzicht