Wethouder tijdens kennismaking met Coalitie Kansrijke Start Groningen: ‘Ik doe graag mee!’

11 september 2020

Op 2 september jl. maakte de nieuwe wethouder van volksgezondheid in Groningen, Isabelle Diks, kennis met de Coalitie Kansrijke Start Groningen. In het gemeentehuis van Haren was een kort programma georganiseerd. De wethouder beheert een omvangrijke portefeuille rond mensen die in nood zitten: inkomen en schulden, jeugd en jeugdzorg, zorg en veiligheid en ook volksgezondheid.

‘De opgave is groot, maar we kunnen samen slagen maken. Ik verheug me op de samenwerking’, zei de wethouder in het voorstelrondje waarbij diverse leden van de Coalitie en een kleine gemeentelijke delegatie aanwezig was. Ook gaf ze aan geïnspireerd te zijn door de mooie verbindingen en ondersteuning die is geregeld door de Coalitie. Diks is ook lid van de Landelijke Coalitie Kansrijke Start. ‘Er is landelijk veel in beweging, er zijn veel nieuwe initiatieven. Daar kijken we ook of we dingen kunnen gebruiken’, vertelde ze.

Groningse geboortezorg
Roelinda Bos van Zorgadvies Groningen, projectleider en voorzitter van de Coalitie Kansrijke Start Groningen, vertelde over de achtergrond, doelen en werkwijze van de Groningse geboortezorg, wat er tot nu toe bereikt is en waar men naartoe wil. De bespreking van een casus verlevendigde het beeld van waar de Coalitie Kansrijke Start Groningen aan werkt en hoe dit in de praktijk gaat. De insteek van de professionals is ‘we willen het beste voor een gezonde moeder en een gezond kind’. Zo wordt de drempel voor de zwangere of jonge ouders verkleind om hulp in te schakelen als dat nodig is. Ook werd geconstateerd dat het gaat om een kansrijke start voor elk kind.

Betrokken gemeente
In de afsluitende discussie schetste Fleurisca Korteweg, gynaecoloog van Martini ziekenhuis treffend wat de Coalitie Kansrijke Start Groningen uniek maakt:  ‘Landelijk zie je vaak, dat de gemeente of andere partijen niet aanhaken. Maar in Groningen is de gemeente vanaf het begin ook echt betrokken. Dit is bijzonder. Het is belangrijk dat KSG op de gemeentelijke agenda blijft. Die verbinding moet blijven en organisatorisch geborgd worden’. Wethouder Diks reageerde positief en gaf aan: ‘Ik doe graag mee!’

Terug naar overzicht