Eyeopener voor stoppende huisartsen

4 november 2020

Voor sommige huisartsen die overwegen te stoppen met hun praktijk, vormde de Stopperscursus van de LHV Groningen een goede eyeopener. De cursus was in oktober live bij te wonen.

Het eerste deel van de cursus was live en vond met in achtneming van de anderhalvemeter-maatregel plaats in een grote zaal van Fletcher Groningen. De aftrap was voor Zorgadvies Groningen: zij gaf een presentatie waarin ‘de jonge huisarts centraal’ stond. Hoe denkt zij/hij over het praktijkhouderschap en hoe ziet zij/hij de ideale praktijk voor zich? Daarnaast werd verteld welke vormen van ondersteuning Zorgadvies Groningen de stoppende huisarts kan bieden.

Pensioen
De presentatie van het pensioenfonds vormde voor de meeste deelnemers dé eyeopener van de avond. Er werd helder neergezet welke keuzes je kan maken in je pensioen en waar je bijvoorbeeld op moet letten als je na de praktijkoverdracht nog als waarnemer wilt blijven werken. Tot slot volgde een presentatie over juridische aspecten die voor, tijdens en na de praktijkoverdracht kunnen spelen. Hierin zaten o.a. nuttige tips voor het maken van een intentieovereenkomst en het maken van duidelijke afspraken over overdrachtskosten.

Praktijkgericht
Na de pauze was er een voortzetting met een panel van een drietal accountantskantoren. Het panel was digitaal aanwezig. Onderwerpen als de overdracht van een apotheekhoudende praktijk kwamen aan bod, de waardebepaling van een inventaris, de pro’s en contra’s van het aanhouden van een pand en huurbaas worden van je opvolger, enzovoort. Na afloop noemden de deelnemers de cursus bijzonder praktijkgericht en relevant (beide beoordeeld met gemiddeld een 8).

Terug naar overzicht