Terugblik op het jubileum Symposium Geboortezorg

24 maart 2023

Op 10 maart vond het 10e symposium geboortezorg in Drachten plaats. Bijna 100 deelnemers volgden fysiek of digitaal het congres. Het thema ‘Geboortezorg is teamsport’ werd vanuit verschillende standpunten belicht. In dit artikel blikken we terug op wat er zoal besproken werd.

Leernetwerken
Jelly Zuidersma nam ons mee in leernetwerken. Het waarom en vooral het hoe van het samenwerken werd door haar belicht. De video van 1,5 minuut laat dit mooi zien; Leernetwerken on Vimeo.  

Met onveranderd doel inspelen op veranderde omgeving
Jan Jaap Erwich blikte zowel terug als vooruit; waar komt het symposium vandaan en waar gaat het zich heen ontwikkelen? Hij nam het publiek mee in waar het consortium voor stond aan het begin; ‘Beste zorg voor moeder en kind’ en dat dit nog steeds van toepassing is. De omgeving is wel veranderd. Daar zal het consortium op in blijven spelen.  

Perspectief van verloskundige
Job Paulus nam ons mee in het belang en de voorwaarden voor samenwerken vanuit het perspectief van de verloskundige. In een mooi verhaal rondom omwaaiende schuttingen bij een buurman die je nog niet kent en een buurman die je al jaren kent, illustreerde hij het belang van de persoonlijke relatie en vertrouwen bij samenwerking. Gelijkwaardigheid en macht, belangen en relatie en ook governance en afspraken, belichtte hij in zijn presentatie.  

Inkijk werk van FIOM
Mariëlle Kappert van het FIOM gaf in haar bijdrage aan de hand van praktijkvoorbeelden een inkijkje in het werk van het expertisecentrum. Fiom is het expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapsvragen en adoptie. Dat je altijd jezelf en je eigen persoonlijke overtuigingen of ervaringen meeneemt in dit werk, stipte Mariëlle ook aan. Men kan er terecht voor hulp bij een ongewenste zwangerschap, informatie over donorconceptie, een zoektocht naar biologische familie en voorlichting en nazorg bij adoptie. 

Rol van JGZ binnen het VSV
Margreet de Ruiter sloot het inhoudelijke programma af met een presentatie over de rol van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) binnen het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV), zoals dat in Nijmegen is neergezet. Hier worden positieve resultaten mee behaald en de samenwerking wordt gecontinueerd. Er zijn uitdagingen maar elkaar kennen en vertrouwen blijkt en blijft de succesfactor van een goede samenwerking. Een samenwerking die de kwaliteit van zorg verhoogd.  

Idee over het thema voor het symposium van volgend jaar? 
Een gezamenlijke lunch sloot de samenkomst af. Op naar een prachtig nieuw symposium volgend jaar. Heb je ideeën over thema’s? Laat ze aan Zorgadvies Groningen, ROS Friesland, Proscoop of het Consortium weten. Bijvoorbeeld door een reactie onder dit bericht achter te laten. Ook voor andere vragen over integrale geboortezorg, kun je bij onze adviseurs terecht: Roelinda Bos-Moorlag en Sereh Simons.  

 

Terug naar overzicht